BOK-På Spåret

BOK-På Spåret är en tävling som pågått under hösten 2021 på instagram. Hos @brfkramsno publicerades varje dag en ledtråd till veckans bok, och följarna var välkomna att gissa vilken bok det är fråga om. Här redovisas svar, ledtrådar och resultat.

Aktuell poängställning

Omgång 10: Sprängaren, Liza Marklund

NivåLedtrådFörklaring
10 poängNu är det finalomgång och då ska vi ha en riktig zpänningsroman – en som får sin upplösning i en tunnel under prinsessans anläggning.Beata Ekesjö binder fast och hotar spränga Annika Bengtzon i en gångtunnel under Victoriastadion.
8 poängRomanens huvudperson har mycket att stå i, många konflikter att hantera. Jobbigast av allt är nog ändå tjafset med Eva-Britt och Nils.Nils Langeby och Eva-Britt Qvist är två kollegor på tidningsredaktionen som båda hyser agg mot Annika Bengtzon.
6 poängTill filmatiseringen var det bra uppslutning från skådespelareliten. Vi kunde se mamman till Fanny och Alexander, men även deras barnflicka – i sin tur moder till Anakin Skywalker. Prästen i Änglagård var med också. Och han med lattjolajbanlådan.Fanny och Alexanders mamma, Ewa Fröling spelade Berit. Barnflickan och Anakin Skywalkers mamma, Pernilla August, spelade Beata Ekesjö. Lattjolajbanlådan tillhörde Brasse Brännström, som spelade Nils Langeby.
4 poängDen här romanen har översatts till 30 olika språk. Kanske har den någonstans hetat så här:
sospoproranongogarorenon
Sprängaren skrivet på rövarspråket blir sospoproranongogarorenon
2 poängFörhandsgranskning av bildBokomslag från Ordupplaget, titel och författare förvanskade

Omgång 9: Mördare utan ansikte, Henning Mankell

NivåLedtrådFörklaring
10 poängNågonstans i södra Skåne: ”Framstupa över sängen låg en gammal man med bar överkropp och nerhasade långkalsonger. Ansiktet var krossat till oigenkännlighet.”Ett citat från första kapitlet.
8 poängBoken som söks är en del av en serie, och ledtrådarna kan göra att man leds in på villospår och gissar på del fem eller sju, men då hamnar man steget efter i poängjakten.”Villospår” och ”Steget efter” är den femte respektive sjunde boken med Kurt Wallander
6 poängNär man läser kriminalromaner så finns det en checkbox om att en utschasad kriminalkommissarie ska väckas tidigt på morgonen för att ögonaböj ta sig ut till en blodig brottsplats. Inget undantag här: frånskild, överviktig operaälskare får i sig en kopp ljummet kaffe från gårdagens termos innan han med rufsigt hår beger sig till Lenarp.Lenarp är den fiktiva ort i Skåne där första mordet uppdagas.
4 poängDråpare i avsaknad av huvudfront.Dråpare (mördare) i avsaknad av (utan) huvudfront (ansikte).
2 poängBokomslag från Ordfront förlag, titel och författare förvanskade

Omgång 8: Mina Drömmars Stad, Per Anders Fogelström

NivåLedtrådFörklaring
10 poängDen här romanen utspelar sig på Södermalm i Stockholm. När huvudpersonen för första gången tar sig över Slussen till Stadsholmen blir han nästintill panikslagen och ser sig snart om efter en väg tillbaka till Söder.
8 poängTillsammans med sin vän, som saknar en av handens fem fingrar, och därav fått sitt namn, får huvudpersonen tillfälligt arbete som sumprunkare.”Tummen” kallas så för att han förlorat sin vänstra tumme.
6 poängAtt läsa denna bok är som att få sig en historielektion. Det är ordning och reda på händelser och årtal. Som bilaga finns sammanfattande tidsangivelser. Där anges till exempel att kapitlet ”Klockors klang” utspelas år 1873 och ”En gåva till Emilie” 1878.
4 poängVi söker den första delen i en bokserie, vars usp är att varje titel (fem stycken) innehåller ordet ”stad”.Mina drömmars stad (1960), Barn av sin stad (1962), Minns du den stad (1964), I en förvandlad stad (1966), Stad i världen (1968)
2 poängBokomslag från Albert Bonniers förlag, titel och författare förvanskade

Omgång 7: Snabba Cash, Jens Lapidus

NivåLedtrådFörklaring
10 poängVem är det som kör svarttaxi i Stockholmsnatten, frågar om man möjligtvis sett till hans syster, och kör helst inte hela vägen fram till Stureplan.Det är JW. Han har blivit en i gänget av Stureplansbrats, men de får för allt i världen inte se att han kör svarttaxi för att tjäna ihop pengar till det extravaganta utelivet.
8 poängTvå ord som (enligt undertecknad) kännetecknar språket och stilen i den här boken: ”fett” och ”klantish”, gärna tillsammans som i ”fett klantish att endast färga håret”En replik i en dialog mellan Jorge och Rolando.
6 poängAlla gillar väl anagram? Här kommer i alla fall ett anagram på författarens namn (börja med att lista ut förnamnet – det borde ligga nära till hands)
SPINDELSJUA
Kasta om bokstäverna i SPINDELSJUA till JENS LAPIDUS
4 poängByssan lull, koka kittelen full, där kommer tre gangstrar på vägen. Den ene han är serb, den andre latino, den tredje har så svindyra kläder.Serb (Mrado), Latino (Jorge), svindyra kläder (JW)
2 poängBokomslag från Månpocket, titel och författare förvanskade.

Omgång 6: Ronja Rövardotter, Astrid Lindgren

NivåLedtrådFörklaring
10 poängKlassiskt upplägg: Två rivaliserande grupperingar, två ungdomar från olika sidor fattar tycke för varandra. Lyssna lite på R’n’B för att hitta rätt roman.Ronja och Birk (R’n’B) tillhör olika rövargäng: Mattis respektive Borkas rövare.
8 poängDe märkliga namnen hämtade författaren från den svenska fjällvärlden, så fram med din gamla Atlas och titta exempelvis på 65’36’40N, 16’39’58E.Några platser i fjällen som fått ge namn åt rövare: Borka, Klippen, Jutis, Labbas, Peljekaise, Tjeggevas och så Fjosoken, vars gps-koordinater gavs i ledtråden.
6 poängNils med bakdelen ifrågasätter tillvägagångssättet, och skrik hörs från otyglade sönderfallsväsen.Nils med bakdelen (Rumpnisse) ifrågasätter tillvägagångssättet (Voffo gör di på dette viset?), otyglad (vild) sönderfalla (vittra).
4 poängNi som bor i Stockholm kan bege er till Dalagatan 46 och se om ni hittar en ledtråd där. Sök runt porten. Övriga kan bildgoogla.Astrid Lindgren bodde på Dalagatan 46. Utanför porten finns en minnesplakett.
2 poängBokomslag från Rabén & Sjögren, titel och författare förvanskade.

Omgång 5: Små citroner gula, Kajsa Ingmarsson

NivåLedtrådFörklaring
10 poäng
I den här romanen serveras det överstekt tonfisk med allkrydda. Personen som får detta på tallriken har ett namn som också är en sång av The Kinks.
Kocken är sjuk och ersättaren Rolf kallas in till restaurangköket. Rolf tillreder tonfisk som vore det en fläskkotlett.
Lola kallar sig matskribenten. ”Lola” är en sång från 1970 av Ray Davies, frontman i The Kinks.
8 poängDen här författaren har ett brett CV, eller vad sägs om kontraspionage på SÄPO, och humorprogram på TV.Kajsa Ingemarsson arbetade på SÄPO 1991-1997. Hon har också medverkat i och varit manusförfattare till många SVT-produktioner, bl.a. ”Detta har hänt” och ”Humorlabbet”
6 poängSom de flesta böcker i BOK-På Spåret, har även denna filmatiserats. Här såg vi Rakel Wärmländer i huvudrollen.”Små citroner gula” (2013) i regi av Teresa Fabik.
4 poängVad skulle restaurangen heta? Kortväxta solfärgade vinruteväxter?Kortväxta (små) solfärgade (gula) vinruteväxter (citroner)
2 poängDenna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är unnamed-7.pngBokomslag från Månpocket, titel och författare förvanskade

Omgång 4: Grisfesten, Leif GW Persson

NivåLedtrådFörklaring
10 poängOlsson var där, Jansson var där, och när Johansson ser att även han med ryggen var där, då faller allt på plats.Kopplingen mellan de mördade Erik Olsson och Rogge Jansson, och den huvudmisstänkte Kjell Göran Hedberg är att de varit på samma grisfest på Mallorca. Polismannen Lars Martin Johansson kände igen Hedberg på ryggen. Det var samma rygg som han jagade efter postrånet.
8 poängFilmatiseringen fick en helt annan, lite fräckare, titel. Det låg i linje med en annan filmatisering, en som gjordes på en av Sjöwall/Wahlöö-böckerna.Filmens titel är Mannen från Mallorca (1984) med regi av Bo Widerberg, som även regisserade Mannen på taket (1976), vilken baseras på Den vedervärdige mannen från Säffle av Sjöwall/Wahlöö.
6 poängFörfattaren ville först inte erkänna det, men i en grabbig självbiografi medger han att romanen skrevs för att hämnas på vissa personer som ljugit för honom, och för media.Leif GW Persson avskedades från rikspolisstyrelsen i samband med Geijer-affären. Att romanen Grisfesten kom till som en hämnd, medgav han först i Gustavs grabb (2011).
4 poängEndollarsedeln ger initialerna till författaren av denna sviniga tillställning.Endollarsedeln pryds av George Washington, med initialerna GW.
Svinig (gris) tillställning (fest).
2 poängDenna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är unnamed-5.pngBokomslag från Albert Bonniers förlag, titel och författare förvanskade

Omgång 3: Populärmusik från Vittula, Mikael Niemi

NivåLedtrådFörklaring
10 poängDet är inte en saga av bröderna Grimm vi söker – den här romanen utspelar sig långt senare – men det finns en episod där det fångas råttor, dock inte genom att spela flöjt.Här syftar vi på kapitel 12 där Matti får ett sommarjobb som består i att fånga råttor på en gård.
8 poängProlog och epilog, och tjugo kapitel däremellan. Kronologiska som en biografi, men kan lika gärna ses som fristående skrönor. Till varje kapitel får man en teaser, en ofta kryptisk beskrivning om vad som komma skall.Kapitel 12, som nämns ovan, är ett utmärkt exempel: ”om ett råbarkat sommarjobb, en eldgaffel på villovägar, samt vådan av att inte göra sin plikt”
6 poängAllmänt uppskattade toner från ett ställe som har ett lite prekärt smeknamn på ett av våra fem officiella minoritetsspråk.Allmänt uppskattade (populär)
toner (musik) prekärt smeknamn: Vittula betyder fittmyren på tornedalsfinska.
4 poängRomanen utspelar sig under 60- och 70-tal. Den gavs ut på 00-talet och blev då en bästsäljare och Augustipris-vinnare.Populärmusik från Vittula tilldelades Augustipriset 2000 i kategorin skönlitteratur.
2 poängBokomslag från Norstedts förlag, titel och författare förvanskade.

Omgång 2: Kejsarn av Portugallien, Selma Lagerlöf

NivåLedtrådFörklaring
10 poängVarför kom inte Klara med ångbåten? Har hon prostituerat sig i Stockholm? Så ryktas det på orten, men Jan har en helt annan förklaring.Detta är en avgörande händelseutveckling i romanen. Jan Andersson i Skrolycka har dragit på sig skulder och hans dotter Klara Fina Gulleborg beger sig till Stockholm för att arbeta ihop pengar. Jan börjar fantisera om Kejsarämbetet i det påhittade landet Portugallien.
8 poängEtt missöde signerat Sveriges Kommuner och Regioner – det blir en plats att utgå ifrån. Författaren kan blandas ihop till ölmagars elfel.Ett missöde är en olycka. Sveriges Kommuner och Regioner förkortas SKR. SKR-olycka blir Skrolycka, orten där hela historien utspelar sig.
ÖLMAGARS ELFEL är ett anagram till SELMA LAGERLÖF
6 poängNobelpris har den här författaren checkat av i sin to-do-lista, både boxen ”att erhålla” och boxen ”att utse”. Det sistnämnda skedde samma år som den sökta romanen gavs ut.Selma Lagerlöf fick Nobelpris i litteratur 1909 och valdes in i Svenska Akademien 1914. Kejsarn av Portugallien gavs ut 1914.
4 poängStatsöverhuvudet av låtsaslandet.Kejsare är ett slags statsöverhuvud. Portugallien är ett fiktivt land, en förvrängning av det verkliga landet Portugal.
2 poängBokomslag från Albert Bonniers förlag, titel och författare förvanskade.

Omgång 1: Hypnotisören, Lars Kepler

NivåLedtrådFörklaring
10 poängFörsta repliken i denna roman lyder ”Ballonger och serpentiner”. Detta efter att ha blivit väckt av en telefonsignal. Det är för övrigt en polisman som ringer.En beskrivning av innehållet i romanens första stycke.
8 poängDet vi har här är en skaplig bok av en vetenskaplig upphovsman från en inomäktenskaplig produktion i en sällskaplig lek. ”Vetenskaplig” syftar på Kepler, som är ett pseudonym inspirerat av den tyske vetenskapsmannen Johannes Kepler (1572-1630). ”Inomäktenskaplig” syftar på att författarparet Ahndoril är äkta makar.
6 poängHans-Yngve Persson, lägg till en anteckning och krondelar.Namnet ska ge initialerna H-Y P. Ett annat ord för anteckning är notis. Krondelar är inget annat än ören. Tillsammans blir det: H-Y-P notis ören
4 poängFörsta delen i en serie kriminalromaner där vi får följa en poliskommissarie som kan kännetecknas av ”sin allvarliga finska klang i rösten.” (Citat från sidan 571)Det är Joona Linna som är kommissarien med finsk brytning.
2 poängBokomslag från Månpocket, titel och författare förvanskade.