Recensioner

https://corren.se/kultur-noje/artikel/natdejting-och-sol-och-varare-i-linkopingsbons-bok/r3039e8r


davidarmini

har läst Brf Kramsnö av debuterande Jens Hellström.

Av omslaget på den tryckta boken tänkte jag mig brittisk komedi à la Woodhouse eller Jermoe K. Jerome placerad i en källare på en bostadsrättsförening.
Klockren pitch!

Omslaget till ljudbok andas mer feelgood och associationen gick för mig till en romantiskkomedifeelgoodnågonting.

Och det blir lite av varje. Ganska mycket realism, kanske mest realism: Tonåringsskap, småbarn, matlagning, karriär, könsroller. Men också gränslöshet att ta på sig dejting åt en vännina och sedan rätta till det i någon slags eskalering där svärmor, och både väninnans ex och dotter dras in. Om upptrappningen gått ett steg till hade romanen närmat sig halsbrytande à la Tom Sharpe.

Den debuterande författaren har god hand med detaljer, och är uppenbarligen en god storyteller. Hellström skildrar både varsamt, underhållande och realistiskt svensk vardag i medelklassen, där det kanske blir lite för tråkigt så meningen med livet blir att få hamna i bostadsrättsföreningens styrelse eller att man försöker pigga upp sig genom att ordna dejting till väninnan.

Men boken hade tjänat på ett tydligare grepp. Jag är 100 % för att böcker ska kunna kryssa mellan genrer, att en bok inte ska behöva platsa exakt i ett fack, men jag ska erkänna att jag emellanåt kände mig vilsen och då glider boken och jag som läsare ifrån varandra.

Jag hade gärna läst bägge varianterna: Jag tror att författaren hade kunnat skriva en relevant roman som var helt vardagsnära, nästan socialrealistiskt.
Kanske ännu hellre hade jag läst den där riktigt halsbrytande komedin med maktkamper i bostadsrättskällaren, ryska skummisar och reversering-av-matchmaking-som-leder-till-kidnappning.

Jag ser fram emot att läsa mer av Jens Hellström och se hur han utvecklar sit författarskap!